Rouwverwerking

Als er iemand overlijdt die je dierbaar is ben je in de rouw. Iedereen maakt het wel een keer in zijn of haar leven mee: een dierbaar persoon in je omgeving komt te overlijden. Veel gevoelens en gedachten die je ervaart na het overlijden van die belangrijke persoon horen bij de gezonde reactie hierop die rouw wordt genoemd. Rouw hoeft echter niet alleen plaats te vinden bij het verlies van een dierbaar persoon, ook bij een scheiding, ontslag, uit huis gaande kinderen en het verlies van zelfvertrouwen kan er sprake zijn van een rouwproces waar rouwverwerking bij komt kijken. Rouwen is kort gezegd het ervaren van het pijn en verdriet wat volgt op het verlies met het daarbij horende werken aan jezelf. Hoe dan ook is rouwverwerking een intense en zeer verdrietige periode.

Er staat geen vaste periode voor het verwerken van rouw. Het verschilt per persoon. Zo vind de een dat na een paar weken het verlies al verwerkt zou moeten zijn. De ander geeft zichzelf wat meer de tijd. Het is lastig voor jezelf om te bepalen wanneer je hulp nodig hebt bij de rouwverwerking. Intens verdriet hoort immers bij het proces.
Rouwverwerking wordt omschreven als de manier waarop iemand na een ingrijpende verdrietige ervaring tot rust probeert te komen.

In counseling en coaching staat u centraal.

Uw verhaal met alle ervaringen, gedachten en gevoelens er rond omheen, is de rode draad. U bepaalt de inhoud, het tempo en de richting. Respect, empathie en onvoorwaardelijke acceptatie zorgen samen voor een veilige, vertrouwde sfeer. We gaan met elkaar in gesprek. Ik zal vooral luisteren, ook vragen stellen, u soms een spiegel voorhouden, en we zullen soms samen stil zijn.Ik richt me op de gevoelens en signalen, die tijdens het gesprek zichtbaar worden. Ook is er aandacht voor de emotionele lading: gevoelens als verdriet, angst maar ook boosheid.